En tweak här, en tweak där

Sebastian skriver några tankar om den tid som gått och varför det är så viktigt bra bra produkter och råvaror.

För att försöka få till den bästa nitrokaffen så krävs det en rejäl insats. Både i tid, men även i bra utrustning och råvaror. När vi startade upp Nitrokaffe.se för snart ett år sedan var vi nya i gemet. Intresserade och nyfikna på det nya fenomenet och trenden i USA valde vi att ta det med hem och starta trenden i Sverige . Sedan dess har fler aktörer, stora som små, hakat på. Det är det bästa och roligaste av allt tycker vi. Att vi faktiskt inspirerat andra till att följa sin dröm att våga servera någon som fortfarande är väldigt nytt.

Från starten har vi testat, jag vet inte hur många, olika sorters kaffebönor. Olika malningsgrader, olika rosterier, olika länder, bönor, rostning, vatten och dess ph. You name it. Än finns mycket att testa och lära sig, men vi tycker nog att vi börjar närma oss vårt mål till en riktigt bra nitrokaffe.

Glöm inte vår AW tillsammans med We Love Balls nu på fredag den 3 juni på Sockerbruket, Göteborg

Som i allting så är kvalitet A och O. Det spelar ingen roll vem som står bakom, eller hur mycket pengar saker och ting kostar om man inte satsar på bra produkter. Två överlag väldigt tydliga saker hos oss har varit gas och regulator (utöver kaffet förstås) som verkligen påverkat. Vi har testat ett antal olika sorters gaser med olika blandningar och har nu hittat det vi tror på. Inte trodde väl vi att det kunde påverka så mycket på den slutprodukt vi har. Men ack så fel vi hade. Från gasflaskorna behöver man hantera gasen på något vis och även här har vi testat flertalet olika regulatorer. Allt från de absolut billigaste på marknaden till de något dyrare. De som är gjorda för högt tryck och lågt tryck. Det har kostat oss lite pengar, men framförallt många timmars frustration. Men vet ni vad? Det är värt det, för nu har vi hittat precis den regulator vi vill ha!

Lite vill jag även ta upp om kaffet. Våga testa dig fram med bönor från olika länder, regioner, ursprung, metoder etc. Utgå från den smak ni eftersträvar och läs sedan på vilka egenskaper de olika bönorna har. Testa sen att mala grovt, fint och allt däremellan. Testa ratio vatten:kaffe 1:1, 2:1, 3:1 osv. Det är en djungel, men är så värt att lägga ner tiden på det. Och fram tills att du hittat exakt den böna du vill, den malningsgrad du är ute efter och ration mellan vatten och böna ha så har du avverkat många goda koppar cold brew och kaffe. Och det är aldrig fel!

Summa summarum är det vi vill komma till att; Satsa på bra produkter och råvaror. Det kommer du att tjäna på i längden. Det kanske går en slant eller två på vägen, men se det som utbildning och att du har roligt på vägen!

Tvekar du fortfarande hur du ska komma igång? Inga problem, då hjälper vi dig gärna med första steget. Kontakta oss bara så löser vi något ihop.

s

1 kommentar

  1. Joacim

    Hej!

    Jag är intresserad av att börja göra eget nitrokaffe då jag även tänkte kombinera cold brew med min hembryggning av öl samt skaffa en kegerator inom en framtid och kan sätta en egen tapp till kaffe med nitro. Vad är det jag behöver? Ett fat, nitro (vart jag nu får tag på det), regulator, slangar, kaffe och vatten.

    Tack på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *