Kränku

Allt nedan är kopierat från Kränkus hemsida:

Du hittar vår butik på S:t Hansplan i Visby. Det gula huset sträcker sig upp i Hästbacken och blir till ett stort packhus som vänder in på S:t Pers gränd. På den nuvarande adressen har vi varit placerade sedan 1999, och innan dess låg vi 60 m längre bort i samma kvarter. Ända sedan starten 1977 har vi funnits i S:t Hanskvarteren, mitt i Visby innerstad.

Förutom våra underbara teer så bjuder butiken i Visby på ett stort urval av kaffe, porslin, godis, delikatesser från Gotland och hela världen, en stor chokladhylla, burkar i alla former och färger och väldigt mycket mer.

Berättelsen om Kränku

Kränku började sin bana som tebutik hösten 1977 när Anneli och Sylve fick möjlighet att ta över en affärslokal på S:t Hansgatan i Visby. Eftersom Sylve alltid drömt om att sälja te startade de Kränku Teboden den 19:e november. Smaksatt te i lösvikt var inte alltför vanligt i Sverige vid den här tiden och i Visby fanns det ingen tebutik då. Efter lite efterforskningar fick de kontakt med en televerantör med gamla anor i Stockholm och köpte in sina första 14 sorters te. Denna leverantör har sedan fortsatt leverera den största delen av Kränkus te och gör så än idag.

Efter att i ett knappt år sålt te och diverse tillbehör tyckte Anneli att det var dags att skapa en egen blandning, något hon tyckte varje tebutik borde ha. Så Sylve satte igång och experimentera och testade olika smakkombinationer och efter tag fick han fram en blandning han var nöjd med. Detta blev Guteblandning som har fortsatt och blandas efter samma hemliga och oförändrade recept ända sedan dess. Efter den första blandningen har det blivit flera eftersom åren gått, nästan en ny varje år, alla med namn, doft, smak och illustrationer som på olika sätt anknyter till Gotland och Gutarna.

Allt som åren gick utökades sortiment, ibland genom planering och ibland genom slump. Vilket har resulterat i att Kränku numer även säljer kaffe, porslin, godis, kryddor, burkar, choklad, med mera med mera. När det så 1986 gavs möjlighet att ta över en annan affärslokal på Öster utanför ringmuren så togs chansen att expandera rörelsen. Till att börja med var den nya butiken inte mycket mer än en disk och några teburkar men efter ett par år så blev lokalen bredvid också tillgänglig, och butiken byggdes ut. De två butikerna drevs parallellt i drygt tolv års tid. Då uppstod det återigen en chans att flytta till en ny lokal, på S:t Hansplan, inte mer än 60 m från den ursprungliga butiken på S:t Hansgatan. I stadens gamla järnaffär kunde man få tillgång till en lokal i passande stil. De två butikernas slogs samman till en och flyttade ihop med teproduktionen som dittills hållit till på den gotländska landsbygden. Så i maj 1999 slogs dörrarna upp för en ny butik i samma anda och gammaldags miljö som tidigare. Och här fortsätter Kränku Te & Kaffe att verka efter samma filosofi som alltid, men också i ständig förändring.

Betygsätt och skriv en recension

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

S:T HANSPLAN 4
Visby 621 56 Gotlands län SE
Få vägbeskrivning
Under höst, vinter och vår är butiken öppen: Måndag – fredag 10-18 Lördagar 10-16 Söndagar 12-16 Kvällsöppet v 27-33 varje år: Mån-lör 10-22 Söndag 12-22