Det finns få saker som är så underbara att dricka en riktigt varm sommardag! Cold Brew är en helt naturlig dryck bryggt med kallt vatten och nymalda kaffebönor. Det är sötare och betydligt mindre beska än om du skulle bryggt traditionellt med varmt vatten. Att göra Cold Brew hemma är hur enkelt som helst och det enda du behöver är kaffebönor (mal själv, eller köp nymalda), kallt vatten och en behållare. Vi tycker att proportionen 1:5 (kaffe:vatten) är en bra start. Du får då ett koncentrat som går att dricka som det är (starkt), men även kan spädas ut med en skvätt vatten.

Du behöver

 • Glasburk eller karaff
 • Kaffefilter eller nötmjölkpåse (finns att köpa i hälsobutiker)
 • Filterhållare
 • 200 g grovmalet kaffe efter egen smak och tycke
 • 10 dl färskt kallt vatten

Då kör vi igång

 1. Börja med att mala ditt kaffe grovt. Tänk brödsmulor. Om du maler finare är det lätt att kaffet blir grumligt och får en bitter eftersmak som kan beskrivas bäst som sump.
 2. Om du har nötmjölkpåse, placera denna i din behållare och häll ner ditt nymalda kaffe. Använder du inte påse, häll kaffet direkt i din glasbehållare.
 3. Fyll på med några dl vatten och rör om ordentligt. Det görs för att allt kaffe ska få kontakt med vatten. Häll sedan på resterande del av vattnet och rör om på nytt.
 4. Sätt på lock om du har det (folie fungerar bra också) och stoppa in i kylskåpet.
 5. Låt stå 12-24 timmar. Vi tycker att 16 timmar är lagom.
 6. Ta fram behållaren ur kylskåpet och lyft upp din nötmjölkpåse (om du använder en sådan) och låt den rinna av en stund.
 7. Blöt ner papperfiltret försiktigt (det görs för att slippa eventuell papperssmak). Lägg filtret i din filterhållare och placera ovanför en annan behållare. Häll försiktigt över din nybryggda Cold Brew och låt det filtreras.
 8. Du bör ha ca 8 dl Cold Brew i behållaren nu. Spara i kylskåp upp till två veckor.
Cold arabica coffee with iced in vintage jar.
Cold Brew i glasburk och is.

 

Servering

Gillar du starkt kaffe så kan du dricka det som det är. Fyll ett glas med några isbitar och häll på den mängd du ska dricka. Är du däremot inte för den starka, skarpa smaken så är 1/2 Cold Brew + 1/2 vatten en bra riktpunkt.

Tips

 • Testa olika kaffebönor, med allt vad det innebär. Olika länder, regioner, bönor. Du kommer bli förvånad vilka smaker som träder fram beroende på böna (… vi gillar Yirgacheffe från Etiopien).
 • Mixa med mjölk och du har en somrig Cold Brew Latte
 • Häll Tonic i ett glas med is och toppa med Cold Brew. Sommarens absoluta bästa alkoholfria drink!
s

2 kommentarer

 1. Fråga: du anger kaffet i gram, vad blir det ~ i dl?

  1. 200 g kaffe är på ett ungefär 2 dl. Så har du ingen våg så går det gamla måttet att använda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *